Често задавани въпроси

Кога е най-подходящото време за започване на проект?
Ако е къща- най-добре е проектирането на интериора да започне на етап “груб строеж” или още преди това. Когато става дума за апартамент или обществено пространство от сграда в строеж- най-подходящо е да потърсите интериорен дизайнер на етап Акт 15.

Колко време отнема реализирането на един проект?
Един тристаен апартамент с площ например около 100 кв.м може да бъде завършен и за 4-5 месеца. Но не и дизайнерски проект. За един добре обмислен и качествено изпълнен проект са нужни поне 8-9 месеца. Само проектирането му ще отнеме минимум един 1-2 месеца.
Ако става дума за еднофамилна къща- реализацията на проекта отнема между 12 и 24 месеца.
При обществените интериори- не може да се определи времеви дизапазон, тъй като там много зависи от спецификите на обекта.
Клиентите, които ни търсят, искат проект – далеч от посредственото. Почти всички материали, мебели и детайли, които залагаме, не са налични по магазините. Поръчват се и се чакат. А когато пристигнат, трябва да бъдат монтирани внимателно и качествено.
Клиентът е запознат със срока за реализиране на проекта още след първите ни срещи с него. При добра организация на изпълнението и съдействие от страна клиента, всичко върви по план и се стига до добрия краен резултат.

Колко време ще трае първоначалната ни среща?
За първоначална среща можете да си отделите между 1 и 2 часа, като е за препоръчване да носите налични чертежи на обекта или приблизителни свалени размери, както и евентуално снимки на мястото. Ще е добре да знаете на какъв етап на актуване е обектът, който ще бъде проектиран, и това е всичко, което ще е необходимо за начало. Понякога, първата ни среща е директно на оглед на самия обект.

Колко време ще трябва да отделям по време на изпълнението на проекта?
Зависи от обема на възложената работа и сложността на проекта.
Тъй като нашето студио, изпълнява авторски надзор над всички интериорни проекти, Вашият ангажимент е минимизиран.

Колко бързо ще очаквате отговор от моя страна?
Всичко трябва да е добре обмислено, все пак това е Вашето пространство, което трябва да Ви служи най-добре. Разбира се, колкото по-бързо взимате решения, толкова по-бързо ще се случват нещата по реализирането на проекта. Обикновено клиентите, които са наясно с това какво харесват и търсят, не се бавят с решенията си.

След колко време ще мога да очаквам готовия идеен проект?
В зависимост от големината на проекта, изработването на идейния проект може да отнеме между 4 и 9 седмици.

Колко пъти ще имам право да искам промяна на интериора?
Може и да няма промени. Често клиентът одобрява всичко по идейния проект и директно пристъпваме към техническия такъв. Преди да пристъпим към изработването на концепцията, идеята и 3Д визуализации сме обсъдили с възложителя обстойно параметрите на проекта, така че не се стига до големи промени. А относно смяна на дребни щрихи като цвят например, нямаме лимит на промените, които клиентът може да пожелае, но е за препоръчване след като веднъж е одобрен идейния проект, той да се следва до край.

Работите ли и без 3Д визуализация?
В някои случаи, когато усетим че с клиента мислим изцяло в една посока и че той ни има пълно доверие, можем да работим без визуализации. Всичко се онагледява чрез колажи, снимки и графики, чертежи.

В един конкретен стил ли работите?
Практически вече няма строго разделение на стиловете в интериорния дизайн. Всичко е комбинация. Спокойно дизайнерите използват свободата да комбинират успешно различни стилове, като във визията обикновено преобладава един от тях.
Има естетически влечения, които не разбираме и не са “нашите” и с които не правим компромис като например, както го наричаме “ретро модерно” (много хора ще разберат, а тези, които го харесват – няма да успеят :)).
Всеки стил може да бъде пречупен през нашето модерно усещане, така че по-скоро зависи от конкретиката на случая. Но като цяло – ако това, което харесва възложителят няма никакви допирни точки с нашите разбирания, няма как да направим компромис и да работим по съответния проект.

Бихте ли се съобразили изцяло с моите идеи, ако знам точно какво искам като визия?
Това, че клиентът знае какво иска е много добре и е важно условие, и първата стъпка за успешен проект. Но много често под това се разбира – знам горе- долу какви цветове искам да присъстват, знам какъв стил искам да е интериорът, знам, че искам кухня без дръжки и знам, че съм си харесал баня в дърво и бетон. Тук обаче няма конкретика. Това не е идеен проект, а насоки към дизайнера.
Естествено, че се съобразяваме с желанията на възложителите. Те са нашата основа, на която стъпваме, когато проектираме.

Можете ли да работите с предпочитана от мен строителна бригада?
Абсолютно е възможно. При изпълнението на проекта ние препоръчваме работа с наши партньори, но ако възложителят настоява да работи с негови подизпълнители, това си е негово право.

Можем ли да поръчаме мебел/ материал от чужбина?
Да, често поръчваме мебели и материали от чужбина.

Работите ли с ограничен кръг от доставчици?
Можем да работим с всички доставчици, в зависимост от спецификите на проекта.
Всичко е предмет на обсъждане – клиентът винаги може да сподели предпочитанията си с нас и ние да се съобразим с тях, но след като проектът веднъж е одобрен и е започнало реализирането му, не е желателно възложителят да прави промени, без съгласуването им с нас, тъй като това ще осуети постигането на търсения краен резултат.

Правите ли интериорен дизайн на малки жилища?
Съвременното строителство често предлага малки площи, а клиентите често искат да сложат много мебели и всичко, за което са си мечтали – и кухненски остров, и библиотека и голяма трапезарна маса т.н.
Нужно е всичко да бъде съобразено с пространството, с което разполагаме. В такива случаи правим всичко възможно да удовлетворим исканията на клиента, като създаваме компактни и практични решения за интериора, но понякога и клиентът трябва да направи компромис.

Проектирате ли друго освен жилищни сгради?
Да, проектираме обществени интериори като магазини, офиси, заведения и др.