Огнен дизайн. Видове камини в интериора и влиянието им върху атмосферата.

В контекста на интериорния дизайн може да се каже, че огънят е вечната муза на дизайнера, а обзавеждането на помещения, в които има камини, е своеобразно изкуство. И това не случайно е така.

За омайващата сила на огъня

Огънят се асоциира с чувството на сигурност, уют и споделеност. Пламъците ни успокояват и разсейват от мислите за ежедневието. Покрай огъня в миналото са се събирали древните хора, за да си разказват истории. В наши дни това не се е променило – камината е централно място в защитеното пространство на дома, около което се събираме и споделяме спомени. 

Запалвайки огън в камината, ние се отдаваме на едно сетивно преживяване. Окото се наслаждава на движението на пламъците и меките оранжеви цветове, които те излъчват. Усещаме топлината. Чуваме звука от пукащата дървесина (ако има такава), а във въздуха се носи аромат на уют. Релаксираща атмосфера, която носи очарованието на природата, и днес е по-достъпна от всякога.

Елегантно разположение на тристранна камина във всекидневна. Кликнете върху снимката, за да разгледате проекта.

Видове камини в интериора

Ако обмисляте да обособите камина в своя дом, то е добре да знаете основните разлики в предлаганите на пазара видове. Най-общо камините могат да се разделят на две групи – спрямо начина на работа, тоест използваното топливо, или спрямо начина на разположение в интериора. 

Спрямо използвания материал за отопление, камините са такива на дърва, газови, електрически или биокамини. 

Камина на дърва 

Любим избор на онези, които обичат традициите, и искат да се наслаждават на звука на горяща дървесина у дома. Тези класически камини придават по-автентично усещане в интериора и носят носталгичен дух. 

Ако сте избрали този вид камина, не пропускайте да обособите място за съхранение на дървата за огрев, както и комин, разбира се. Планирайте регулярно почистване на камината през зимните месеци и консултация с професионален коминочистач, който ще помогне за поддръжката и безопасността на камината.

Камина на газ

Този вид камини са предпочитани от онези, които не могат да отделят толкова време за поддръжка на камината или нямат комин, но искат да запазят уюта и чара на огъня у дома. 

За работата им се използва газ (най-често природен). Натискате един бутон и камината започва да работи, запалвайки керамични дърва за многократна употреба. 

Обособен кът за почивка до камина на биоетанол. Кликнете върху снимката, за да разгледате проекта.

Електрическа камина

Ако нямате предвид комин у дома, подходящ избор са са електрическите камини. Освен че са лесни за инсталиране, те пасват на и на малки апартаменти, екосъобразни са и се предлагат в различни размери, дизайни и опции за контрол на температурата.

Съществуват съвременни модели, които визуализират реалистични пламъци, имат опция за нагласяне на яркостта и дори предлагат аудио ефекти за по-цялостно изживяване. Недостатъкът? При спиране на електрозахранването, камината няма да работи. 

Биокамина

Биокамините наричани също биоетанолови камини са друга предпочитана еко-алтернатива на достъпна цена. Могат да се разположат навсякъде в дома (дори и върху масата, както ще споменем след малко) без да се нуждаят от комин и поддръжка.

Ако заложите на този избор, имайте предвид, че биоетанолът е скъпо гориво, а биокамините не отделят толкова топлина, колкото газовите и тези на дърва. Това прави този вид по-скоро декоративен и подходящ за придаване на визуална атмосфера в интериора, но не и за цялостно решение за отопление на дома. 

Спрямо позиционирането на камината в интериора, могат да се обособят следните видове камини:

Камина за вграждане. Това е най-разпространеният тип камини. Интересно е да се отбележи, че “вграждането” не означава задължително една част от камината да е видима.

Вградената стенна камина може да е ъглова или дори двустранна, така че да се насладите на пламъчетата от две различни помещения. Който и вариант да изберете, тази камина ще е акцент, придаващ елегантен и интригуващ вид на помещението.

Вградена камина в малка, минималистична спалня. Кликнете върху снимката, за да разгледате проекта.

Свободностояща камина. Този тип камини се използват в интериора с цел да разделят помещението, обособявайки всекидневна и трапезария, например. Свободностоящи се наричат компактните настолни камини с декоративна цел, както и тези, които могат да се поставят в градината, когато имате гости.

Изградена камина. Въпреки че рядко се използва в интериорните помещения, не можем да не споменем и класическата камина, която се изгражда (не вгражда), използвайки тухли. По-често примери за изградена камина откриваме в открити пространства или обособени BBQ зони в дома.

Съвети за “огнен” дизайн

Веднъж щом сте избрали предпочитания тип камина, идва време да се отдадете на дизайна на пространството. В нашите интериорни проекти прилагаме индивидуален подход за придаване на завършен вид на избраната камина спрямо търсената атмосфера и избран стил. 

Това може да стане като обособите акцентна колона около камината, добавите стилна облицовка от камъни или плочки, или използвате различни текстури за декориране. Съществуват и някои златни правила, с които ви съветваме да не правите компромис:

  • Камината е централно място във всекидневната и като такова стилът ѝ трябва да води този на цялото помещение;
  • Мебелите, разположени в близост до камината, трябва да са обърнати към нея
  • Разположението на мебелите следва да е на безопасно разстояние от камината

На финал

Предимствата на камините не се ограничават до ефективното отопляване на дома. Те могат да изиграят ключова роля в дизайна на едно помещение и да превърнат огромната, празна стена във фокусна точка на помещението – онази точка от стаята, към която при влизане се притегля погледа ни. 

Както споделихме, в наши дни не е нужно да имате огромна стая или комин, за да имате камина. Съществуват подходящи алтернативи, които ще създадат уют във всеки дом, позволявайки ви да се насладите на запленяващите движения на пламъците. Едно съвършено усещане, което лесно можете да превърнете в реалност.

Вградена камина с акцентна, облицована стена. Кликнете върху снимката, за да разгледате проекта.