Най-общо отговорът е: зависи кое е важно за вас- издържливост, естетика, екологичност или цена?

А ако мислите: всичко това, то ще ви кажем, че пълно щастие няма 🙂

Ще се спрем на 3 основни материала (ПДЧ, МДФ и масив), които най-често се използват при производството на мебели по поръчка.

Какво наричаме мебели по поръчка – това са всички мебели в дома ни , които се произвеждат за нашето индивидуално пространство, според конкретните му размери и спецификите му. Естествено, на пазара има и готови гардероби, шкафове, скринове, дори кухни, но те няма да бъдат предмет на тази статия.

Да приемем, че ви предстои да поръчате кухня по индивидуален проект. Мебелистите ще искат да знаят – от какъв материал да произведат кухнята.

1. ПДЧ

ПДЧ плоча

За производството на ПДЧ (плоча от дървесни частици) се използват смлени дървесни частици, пресовани и слепени с термореактивни смоли. Използваните дървесни суровини обикновено са остатъци от дървопреработвателната промишленост или рециклирани стари мебели (някои смятат, че второто превръща този вид материал в устойчив в екологично отношение продукт).

През 30-те години на XX век, когато приблизително се появява ПДЧ, за производствтото се използват формалдехидни смоли, заради които повърхността на ПДЧ са излъчвали формалдехиди в опасни за здравето количества. В съвремието ни, производителите на ПДЧ опитват да минимизират този проблем и ПДЧ от клас E1 излъчват минимално количество формалдехиди (все пак излъчват).

Това бихме определили като първи недостатък на плочите от дървесни частици. Друг минус е, че те са ниско влагоустойчиви и не се препоръчват за помещения с висока влажност.

За нас недостатък е и това, че при ламинираното ПДЧ, е необходимо използването на кантове, от което страда естетиката на изработените мебели. (освен това след известно време на експлоатация – възможно е това време да е кратко- кантовете може да започнат да се отлепят или замърсяват безвъзвратно по ъглите ).

Други минуси на ПДЧ са, че при тези плочи няма възможност за релефни обработки (фрезоване), както и че те са с много ниска плътност, ниска якост на огъване и ниска еластичност.

Време е все пак да обърнем внимание и на плюсовете на ПДЧ. Плочите са леки и има голямо разнообразие от цветове и текстури на ламинатите. А най- голямото предимство на този материал е ниската цена. ПДЧ е най-често използваният материал при изпълнението на нискобюджетни интериори.

Обобщени предимства и недостатъци на ПДЧ:

Основни предимства на ПДЧ :

 • ниска цена;
 • лекота

Основни недостатъци на ПДЧ :

 • Излъчване на формалдехиди  (макар и в ниски стойности);
 • ниска влагоустойчивост;
 • ниска плътност;
 • ниска еластичност ;
 • малко опции за обработка ;
 • кантове с ниска естетическа стойност

2. МДФ

МДФ плоча

Medium Density Fiberboard (MDF) или на български – дървесно влакнести плоскости със средна плътност- се произвеждат чрез сухо пресоване от раздробени до влакна дървесни частици, органични лепила и добавки под въздействието на високо налягане и температура. Материалът се характеризира с по-фина и хомогенна структура. Дървесните частици се слепват с лигнин и парафин, което прави МДФ-плоскостите един сравнително екологичен материал в мебелното производство.

Голямо предимство на МДФ е, че се предлага и във влагоустойчив и пожароустойчив вариант.

По отношение на други качествата – МДФ се отличава с гладка повърхност и висока здравина, както и голяма еластичност, якост на огъване и плътност.

Ако говорим за операциите по обработка – бихме казали, че МДФ  превъзхожда до някъде не само ПДЧ, но и масивната дървесина, понеже е гладък, чист материал без дефекти на повърхността и съответно е по-лесен за обработка.

Перфектната форма на плоскостите остава непроменена дълго време и позволява по-лесна обработка като  пилене, рязане, фрезоване и огъване.

МДФ в мебелното производство може да бъде с различни повърхности – гладка (боя например- в неограничен набор от цветове по различни цветови системи като RAL, NCS и др.), ламинат или естествен фурнир (тънък лист естествена дървесина).

Основен недостатък на МДФ за клиентите обикновено е цената, която е по-висока от тази на ПДЧ.

Обобщени предимства и недостатъци на МДФ:

Основни предимства на МДФ:

 • добра плътност;
 • добра влагоустойчивост;
 • опция за пожароустойчивост;
 • повече опции за обработка;
 • добра еластичност и якост на огъване;
 • добри естетически характеристики;
 • екологичност

Основни недостатъци на МДФ:

 • по-висока цена от ПДЧ

3. Дърво (Масив)

Дърво

Най-луксозният материал за производство на мебелите (от тези, които са предмет на статията) си остава масивната дървесина. В нашата страна най-често използвани са масив от дъб, бук, бреза, ясен, орех и липа.

Мебелите от масив изглеждат величествено и класно. Освен това, при правилна поддръжка, масивните мебели могат да са невероятно издържливи. Положително при тях е, че могат да бъдат реставрирани при външни повреди и да добият наново перфектен външен вид дори след като са минали десетки години на експлоатация.

Тъй като този материал е естествен- той не се произвежда, а се добива- можем да сме по-спокойни относно влиянието на мебелите у дома върху здравето ни – не са използвани формалдехидни смоли или лепила както при производството на ПДЧ например.

Естествено, масивната дървесина има и някои други  недостатъци, освен високата цена, като например –материлът е тежък, а също така не всеки мебелист може да работи с дървесина. Работата с естествено дърво си е занаят и не случайно има доста фирми за производство на мебели, които не работят с масив. И още нещо- дървото, макар и отсечено, продължава да си е натурален материал, който често си живее негов живот. Това означава, че самите мебели от масив може да се повлияят от колебанията в температурата и влагата във вашия дом и е трудно да се предвиди как точно ще реагират мебелите ви на тези промени.

За да запазите дървените си мебели красиви във времето е  добре периодично да третирате повърхността им с някое от следните средства за подхранване и консервация:  восъчна паста, полираща вакса,  чист пчелен восък или подходящо масло за дърво. По този начин ще освежавате текстурата на дървото, ще се възстанови еластичността му и ще бъде по-устойчиво на вредните въздействия на околната среда: слънчеви лъчи, замърсяване и влага.

Обобщени предимства и недостатъци на дървесината:

Основни предимства на масива:

 • екологичност;
 • много опции за фрезоване/обработка;
 • добри естетически характеристики;
 • опции за реставриране

Основни недостатъци на масива:

 • по-висока цена от МДФ и ПДЧ;
 • нужда от периодична обработка;
 • тежък материал;
 • влияе се от въздействията на околната среда.

Нищо не пречи да се комбинират 2 от горепосочените материали, а понякога и трите. В нашите интериорни проекти, най-често е така. Всичко зависи от търсената визия, функционалност и от конкретния бюджет, зададен от клиента.

Надяваме се, да сме били полезни с този кратък обзор на най-често използваните материали при производство на мебели. Ако имате въпроси или имате нужда от съвет по темата, не се колебайте да се свържете с нас.