В настоящата статия ще акцентираме върху осветлението в интериора, което получаваме от изкуствени източници на светлина и ще се постараем да покрием разнообразни аспекти по темата.

В нашата практика забелязваме, че при обзавеждането на своя дом голям процент от хората разглеждат осветлението като последно по важност перо в проекта им. Често подценяват този елемент от интериора и отделят прекалено малък бюджет за него – общо взето „каквото остане“.

Истината е, че каквито и мебели да изберем, колкото и впечатляващ да е дизайна ни, ако осветлението е лошо или неподходящо, усилията ни няма да се увенчаят с успеха, който ни се иска.

Значението на светлината в дома не може да бъде подценявано. Около 80% от нашето сензорно възприятие е през очите ни. Ако осветлението в дома ни е неправилно, това ще има огромно отрицателно въздействие.

Последни проучвания показват, че осветлението оказва влияние върху здравето и благосъстоянието. Подходящото осветление кара хората да се чувстват както психически, така и физически по-добре, така че си струва да се замислим по темата.

Под „лошо“ осветление не разбираме само лампи, които естетически не са подходящи за интериора. Лошото осветление може да бъде недостатъчно или пък прекалено ярко, зле разпределено, с прекалено ниско цветопредаване и др.

Какво определя вида на светлината, произведена от лампа?

Светлината, произведена от лампа, зависи основно от : цветна температура, цветопредаване и светлинен поток.

Цветна температура

Различните видове крушки произвеждат различни цветове светлина. Например, традиционната крушка с нажежаема жичка свети в топъл жълт цвят, докато осветлението в офиса има тенденция да създава много бяла светлина. Цветът на светлината, произвеждан от крушка, е известен като цветовата температура (CCT).

Най-лесният начин да разберете цветната температура е като си представите нагряване на парче желязо. Първоначално то ще бъде тъмно на цвят, но докато го нагрявате, ще започне да свети в оранжево и докато повишавате температурата още повече, става по-ярко бяло. CCT се отнася до цвета при определена температура, така че колкото по-гореща е температурата, толкова по-ярък (и по-бял) е светлият цвят.

Така че цветната температура е цифрова стойност, определена за цвета, излъчен от източник на светлина, в зависимост от температурата (измерена в градуси по Келвин).

Обикновено ниската цветова температура се нарича „топла“,  докато високата цветна температура се нарича „студена“. Ако помислите за дома си,  вероятно ще искате в него да доминира топла или неутрална светлина. В по-студена светлина обичайно се изпълняват офис- пространства и промишлени такива.

В повечето случаи в нашите проекти на жилищни интериори залагаме осветителни тела с цветна температура между 2700 и 4200 K.

За предпочитане е във всяка част на едно помещение да избирате осветителни тела с една и съща цветна температура.

Цветопредаване

Цветопредаването е способността на източника на светлина да даде добро цветово представяне на предмета, който осветява. Измерва се по скала от Ra 0–100 (Ra често се заменя с CRI- color rendering index). Ra 100 се счита за най-добрo ниво на цветопредаване и това е еквивалентно на изобразяването, осигурено от дневна светлина.

Според стандарта на ЕС за осветление на работното място (EN 12464-1: 2011), осветлението трябва да бъде минимум Ra 80. Разбира се, няма такъв стандарт за дома, но колкото по-висока е стойността на цветопредаването, толкова по-жив ще изглежда интериорът, който се осветява.

Светлинен поток

Мерната единица за яркостта на светлината е лумен. Крушка с по-голям брой лумени ще произвежда по-ярка светлина, докато по-малко лумени води до по-слабо осветяване.

В миналото, ние  потребителите разчитахме на информация за ватове, за да разберем яркостта на крушката. Например 100w крушка с нажежаема жичка е много по-ярка от 40w крушка. Но от появата на енергоспестяващото осветление сравняването на мощността просто не е приложимо, тъй като 5w LED може да произведе същия брой лумени като еквивалентна 40w крушка с нажежаема жичка.

Когато подменяте съществуващите си крушки с нови, препоръчваме да използвате лумените като сравнение, за да сте сигурни, че новите ви LED крушки имат подобно ниво на яркост.

Lux – измерване на интензивността на светлината

Както споменахме, луменът е мерна единица за яркостта на светлината.

Но независимо колко ярка е една светлина, ако сте далеч от нея, тя ще осигури по-малка интензивност на светлината, отколкото ако сте стояли точно до нея.

LUX е мярката на привидния интензитет на светлината на конкретна площ. 1 LUX е равен на 1 лумен на квадратен метър, така че ако имате 1000 лумена, концентрирани върху площ от 1 м2, тогава площта ще бъде осветена с 1000 лукса.

Ако имате същата крушка от 1000 лумена, концентрирана на площ от 10м2, площта ще бъде по-слабo осветена, тъй като осветеността ще бъде само 100 лукса.

Колко лукса ни трябват в помещенията?

Има  различни препоръчителни нива на интензивност на осветлението в зависимост от стаята и предназначението на пространството. Помещение, което се използва за съхранение, например, се нуждае от относително ниски нива на осветеност; докато работилница, в която се изработват фини детайли, ще се нуждае от много по-ярки нива на светлина.

По-долу ви даваме някои  подходящи нива на интензивност на осветеност според предназначението на помещенията:

100-150 Lux – килери

250-350 Lux – бани

250-350 Lux – дневни пространства

180-250 Lux – фоайетата, коридори и антрета

300 Lux – кухни

100-300 Lux – спални

400-600 Lux – детски стаи

500-700 Lux – Търговските площи, както и офис-пространствата, трябва да имат това минимално ниво на осветеност. Това ниво е необходимо при продължителна работа на компютри, машини и четене.

Горепосочените нива са примерни и нямат претенцията да са общовалидни във всички случаи. Да не забравяме и за едно условно разделение на осветлението на 3 вида- основно, декоративно и акцентно. Внимателното и адекватно разпределяне на интензивността на осветеност между тези три условни вида е от голямо значение за доброто осветление на интериора.

Професионални консултации

Не можем да не споменем, че освен горепосочените, има и други показатели за които да внимаваме, когато избираме осветителни тела. Важни са например и ъгълът, под който светлината пада от конкретно осветително тяло, влагозащитено ли е то (ако монтажът ще е в мокри помещения) и др.

Не са за пренебрегване и естетическите характеристики на осветителните тела, както и качеството на материалите, от които са изработени. Трябва да внимаваме и с това дали избираме подходящи за пространството ни размер, форма, начин на захранване и разбира се професионалисти, които да монтират осветителните тела по най-добрия начин.

На пазара има фирми, които не просто продават осветителни тела, а могат да ви предложат адекватни консултации за осветлението на вашия интериор, цялостно ел.проектиране и монтажи. Разбира се, когато човек има желание и възможност, най-добрият вариант е да се възползва от професионални услуги, вместо да отиде в магазина и да закупи насляпо няколко осветителни тела, защото му изглеждат добре.