скандинавски интериорен дизайн вижте 5 съвета варна

Като движение в интериорния дизайн скандинавският стил се появява в началото на 20-ти век, смесвайки стари и нови стилове от Дания, Швеция, Исландия, Финландия и Норвегия. Дизайнът на Scandi се пресича с модерния дизайн в средата на века, като и двете бяха силно повлияни от индустриализацията и модернистичните усещания на германското движение Bauhaus.

В Скандинавия обаче индустриализацията идва по-късно от голяма част от Европа. Така скандинавският дизайн отразява както съвременните тенденции, така и традиционните занаяти. Това пък води до цялостния стил, който съчетава свеж дизайн с почитаните от времето елементи на ръчна изработка.

Стилът беше и продължава да бъде прост, минимален и функционален. В основата си скандинавският дизайн на дома се съсредоточава върху прости, но въздействащи начини за подобряване на ежедневието.

В тази статия ще ви предложим няколко ключови скандинавски дизайнерски принципи, които ще ви помогнат да разберете смисъла зад външния вид. Ще ви дадем полезни съвети, за да можете и вие да се насладите на предимствата на този красив, практичен и успокояващ стил на интериорен дизайн.

1. МИНИМИЗИРАНЕ

Photocredit: Pinterest

Скандинавският дизайн подчертава светли и открити пространства, с достатъчно място за движение и дишане в тях. Визуални елементи като изчистени линии и бяло пространство предизвикват усещане за спокойствие.

Но вместо да се стремите към строг и ултра-минималистичен вид, ви препоръчваме да се стремите златната среда. Скандинавския стил не се припокрива с минимализма в традиционния му вид. Най-точно казано, трябва да се стремим към: Не твърде много и не твърде малко.

2. ВНЕСЕТЕ ПРИРОДАТА В ДОМА СИ

Photocredit: Pinterest

Скандинавците имат уникална оценка за природата, тъй като в исторически план природните ресурси в скандинавските страни са били оскъдни. Хората е трябвало да се научат да работят с природата, да я разбират и уважават, за да извлекат максимума от това, което тя предлага. Това признание към нея се отразява върху начина, по който скандинавците прекарват времето си на открито, и върху начина, по който проектират и украсяват домовете си.

В дизайна на дома си, можете да включите естествени елементи, като светло дърво, вдъхновени от природата скулптури, домашни растения и естествен текстил, като вълна, мохер, овча кожа, лен, юта, и др. И винаги, когато можете, използвайте екологични и устойчиви материали във вашия дом.

3. МИСЛЕТЕ НЕУТРАЛНО

Photocredit: Pinterest

Когато обмисляте цвят, водете се от  палитрата от природата – помислете за земя, камък и дърво. Неутралната цветова схема е проста, но хармоничното й прилагане в интериорния дизайн не е толкова просто.

Свържете се с интериорен дизайнер, ако желаете вашето пространство в скандинавски стил да бъде проектирано професионално и да не се притеснявате за крайния резултат.

Нашето студио за интериорен дизайн във Варна ще ви предложи услуги, свързани с интериорен дизайн от А до Я.

Ако все пак правите дизайна на дома си сами-  използвайте много малки акценти в ярки и смели цветове.

4. ИЗПОЛЗВАЙТЕ КОНТРАСТ

Когато става дума за контраст-много хора обикновено мислят за цветове в противоположните краища на цветното колело. Контрастът може да се прилага за широк спектър от дизайнерски елементи (помислете: форма, размер, текстура, настроение). Вместо контрастни цветове, можете да приложете:  старо с ново, прави и обли форми, твърди и меки повърхности и др.

5. ДОБАВЕТЕ МАЛКО HYGGE

Критиците на скандинавския дизайн често го бъркат с традиционния минимализъм, който много хора смятат за суров и студен – може би последното нещо, което биха искали хората в северен климат. Но в скандинавския интериорен дизайн по-често хладнокръвното бяло и потенциално неприветливите чисти линии се смекчават от по-топлите текстури и цветове и още едно важно парче от пъзела: hygge.

Трудно за обяснение и още по-трудно за произнасяне, датската дума „hygge“  доби последните години голяма  популярност по целия свят. Превежда се грубо като „уют“, но означава много повече от това.

За да увеличите hygge, добавете неща, които ви напомнят за топлина и комфорт, като например свещи, меки одеяла и пантофи. Ако имате камина, превърнете я във фокус и място за събиране на цялото семейство. Добавете лични щрихи, които ви правят щастливи.

Hygge много се отнася до релаксация и лекота. Когато планирате оформлението на стаите си, опитайте се да създадете оазиси на комфорт, като уютни столове за четене и пиене на чай.

Традиционният скандинавски интериорен дизайн се развива през годините, за да се приспособи към промените в културата и вкусовете . Някои по-нови тенденции се вписват чудесно в рамките на традиционната естетика, като например включването на износена кожа, фенер от бяла хартия, монохромно изкуство, черно-бели райета или съчетаването на скандинавския дизайн с други стилове като японски и бохемски интериорен дизайн.

Ако имате нужда от интериорен дизайн във Варна, разгледайте проектите ни и ако отговарят на вашето разбиране за дизайн, не се колебайте да се свържете с нас.

Предлагаме и пълна реализация на интериорните проекти във Варна.