Какво е лофт ?

Лофт е изначално промишлено пространство.  Лофт помещенията са били изградени в полза на машините и работниците, които изработват дрехи, текстил, кожени изделия и метални изделия.

Тъй като производството се е забавило или преместило, тези сгради станали свободни. След това дошла възможността за художници през 60-те и 70-те години, които ги превръщат в пространства за работата им.

Интериорният дизайн в стил лофт  се отличава с отличителни архитектурни и естетически характеристики. Стандартите на индустриалните сгради се характеризират с:

високи тавани, поддържани от дебели колони

видими тухлени стени

големи прозорци, често от пода до тавана

широко, открито пространство; няма вътрешни стени

тежки дървени подове

видими ВиК и вентилационни тръби

Photocredit: Internet

Истински лофт vs. стил лофт

„Истинско“ лофт помещение се счита за индустриално пространство, преобразувано в жилищно.

Една от разликите е, че пространствата, подобни на лофт, често използват втори нива или включват стени, за да създадат спални. Тези спални в таванско помещение са частично отворени и са с изглед към основното жилищно пространство.

Понякога това таванско пространство се използва като помещение за домашен офис или хол.

Във Варна, най-често пространствата в този стил не са истински индустриални помещения, преустроени в домове, а просто домове, чиито дизайн изработваме в стил „лофт“.

Photocredit: Internet

Какво представлява стилът лофт?

Поради възможността за креативност, лофт помещенията отдавна привличат художници и дизайнери. Съществуват елементи от стила лофт, които могат да се прилагат и за нестандартни домове!

Не сте сигурни откъде да започнете със собственото си пространство, вдъхновено от лофт? Свържете се студиото ни за интериорен дизайн и уговорете вашата среща с интериорен дизайнер в офиса ни в град Варна.

Ако не сте от Варна, планирайте безплатната си онлайн консултация с интериорен дизайнер днес!

Осовни характеристики на лофт стила

Този тип дизайн, който е предмет на днешната статия  е това, което се счита за индустриален стил. Ето основните характеристики, върху които трябва да се съсредоточите:

1. Цвят

Неутралните тонове са най-добрият фон за интериорния дизайн на лофт помещение . Това предлага изчистен и минималистичен вид. И служи като празно платно за художествена изява. Палитрите, които включват бяло, сиво и черно, са често срещани. Освен това, слоевете с по-тъмни цветове добавят  мъжественост и настроение. Персонифицирането идва под формата на смели цветове, използвани в акценти като изкуство, килими и възглавници.

2. Материали

За да допринесете за  индустриален вид, не забравяйте да комбинирате различни материали. Контрастирането на дърво с метал е най-простият начин. Това важи както за финиши, така и за декор.

Например, подът от твърдо дърво и металните стълби са подходящо съчетание. Бетонен плот за трапезарната маса и висящи стъклени осветителни тела са друг начин за обзавеждане в съответствие с този стил. Смесването на топли и студени, тежки и леки материали са ключови за стила на декориране на лофт пространства.

3. Осветление

Що се отнася до осветлението, естественото осветление от големите прозорци е характерно за интериорния дизайн в стил лофт.

Висящите лампи в индустриален стил са популярни източници на изкуствена светлина. Те обикновено са изработени от метал. Пенделите висят ниско и често имат широк спектър. Индустриалните тръбни основи с декоративни крушки също са популярен вариант.

4. Отворен план

Като вдъхновени от индустрията пространства, лофт стила изцяло обхваща отворен план на помещенията.

Използват се минимални стени за разделяне на пространството, така че стратегическото отношение към оформлението на мебелите е от ключово значение. Подреждането на мебелите в групи помага да се разгради пространството по органичен начин, който не позволява на пространството да изглежда изключително голямо.

Photocredit: Internet

Интериорен дизайн в стил лофт

Има няколко начина да подходите към интериорния дизайн в този стил. Някои хора предпочитат да подчертаят откритото пространство с огромен диван или маса за хранене и индустриални рафтове, които да използват за съхранение.

Други обаче, особено тези, които споделят пространството с други хора, включват разделители като екрани, завеси или окачени прозорци.

Независимо от метода, има някои неща, които трябва да имате предвид, когато проектирате конкретни зони в пространството.

Кухня в стил лофт

Photocredit: Internet

В лофт кухнята интериорният дизайн обикновено изисква голям остров. Това разделя кухненското пространство от други области на помещението.

Нещо повече, тя функционира като зона за хранене, която е или допълнение към пространството за хранене или е самата зона за хранене.

Кухня в стил лофт акцентира върху шкафове, които са обикновено боядисани в дълбоки нюанси. Отворените рафтове са включени с множество възможности за съхранение.

Комбинация от висящи осветителни тела придават на пространството подходящия за стила вид и акцентно осветление.

И накрая, видими боядисани тухлени стени действат като подпис на стила и индустриален акцент.

Лофт Дизайн на хол

Photocredit: Internet

Една от най-добрите характеристики на хола в лофт дизайна са широките прозорци. Най-важното е, че големите прозорци от пода до тавана, сводести или в стил Crittall (в черна стомана) приканват естествена светлина и гледки, които подчертават пространството на всекидневната.

Тук големият килим е задължителен. Килимът рамкира мебелите в индустриален стил, които са изработени от смесени материали. Парчетата от кожа, стъкло, метал и дърво се комбинират, за да създадат уютна и мъжествена атмосфера.

Включете стайни растения, за да внесете допълнителни органични елементи. Високите саксийни растения подчертават височината на таваните по естествен начин.

Дизайн на спалня в стил Лофт

Photocredit: Internet

Подобно на основното пространство, дизайнът на спалнята в лофт подчертава естествената светлина от големите прозорци. Леглото е фокусната точка на пространството.

Мекото обзавеждане на леглото като акцент, възглавници и нахвърляни небрежно одеала добавят декоративен елемент и омекотяват пространството. Ключът е да поддържате минимално пространството само с функционални мебели и осветление.

Имате нужда от интериорен дизайнер във Варна или друг град в страната? Работим в различни, предимно модерни, стилове на интериорния дизайн и можете да разчитате на изключително индивидуално и професионално отношение от наша страна. Не се колебайте да се свържете с нас!