Думата Japandi е съчетаването между Japan (Япония) и Scandi (скандинавски). Това е името на нарастваща тенденция в интериорния дизайн и философията, която съчетава двата стила. Експертите твърдят, че това е годината на интериорната тенденция на Japandi и не е трудно да разберете защо: Интериорите на Japandi са чисти и минималистични, но в същото време топли и уютни. И невероятно красиви.

Повече от просто стил, Japandi е философия. Всъщност той обединява скандинавския минимализъм с японския  wabi sabi, който намира съвършенството в несъвършенството. Това е пресъздадено в красотата на майсторството и традиционния декор от прости и естествени елементи.

Японската и скандинавската философия имат много общо.

И двете култури имат много сходна естетика и дизайн, базирани на минимализъм, тихо оценяване на красотата във функционалността и спокоен и ведър подход към живота.

Нека да видим заедно как да създадем перфектен интериор на Japandi.

Но трябва да ви кажем това, че ако обожавате много цветове и претрупани пространства, този стил  не е за вас!

Как да се доближим максимално до  интериорен стил Japandi

1 | палитрата

Топла и неутрална цветова палитра е фона на всеки интериор в стил japandi. Наистина този стил работи много с така характерното за Скандинавския стил бяло , но и с приглушени цветове и естествени нюанси, като кафяво и бежово. Сивото и черното също са добри, за да създадат по-драматично настроение.

Japandi е перфектната комбинация между ярката и студена цветова схема на скандинавския стил и топлата и естествена от японците.

Можете също така да намерите по-хладни нюанси на приглушено розово, синьо и зелено, затоплени със земни детайли и дървени елементи. Могат да се въведат цветни акценти, но винаги без преувеличаване и нарушаване на минималистичната хармония на дизайна.

Имате ли нужда от професионален интериорен дизайнер, който да пресъздаде този стил във вашето пространство? Не се колебайте да се свържете с нашето студио за интериорен дизайн във Варна. Работим и дистанционно с клиенти от Бургас, Пловдив, София и цялата страна.

2 | минимализъм

Интериорите на Japandi са прости, функционални и ефектни. В домовете в Japandi стил  всеки обект има собствено предназначение, няма място за излишъци и безполезен декор.

Мебелните елементи се подбират внимателно и самите те са изявление и смели аксесоари. Те имат чисти и минималистични линии, доста ниски до земята, както за японската философия, която насърчава връзката на хората със земята.

Декорът и аксесоарите също са минимални, най-вече с растения, стъклени изделия, книги и ръчно изработена керамика. Стеновото изкуство също се свежда до няколко артикула. Тук няма място за галерия от картини, а само едно голямо абстрактно изкуство в рамка или може би с естествен пейзаж е достатъчно, за да декорира хармонично пространство.

Винаги е най-практично да се обърнете към професионален интериорен дизайнер, за да създаде за вас дома, който си представяте.

3 | материалите

Етиката на Japandi стила се основава на любовта към естественото и ръчно изработеното несъвършенство.

Изберете мебели от прости и естествени материали, но с високо качество. Съчетайте мебелите с естествени и текстурирани материи, без десени. Можете също да се позабвлявате, като добавяте някои традиционни японски артикули, като тъкани шибори, както и ръчно изработена керамика или лампи от текстурирана хартия.

4 | зеленина

Декорът от Japandi разчита най-много на използването на стайни растения. Сливането на интериора и екстериора е една от основите на този стил, а внасянето на зелени елементи от екстериора вътре е най-добрият начин за постигане на това.

Поради силните влияния на Дзен в тази тенденция, се набляга на качество, а не количество. Това означава, че тук няма зелени джунгли, пълни с растения, а само няколко растения (може би и само едно), украсени със смела простота.

5 | как да комбинираме

Намирането на перфектния баланс между минимално пространство и приветливо място не е лесно, но е ключът към перфектен интериор на Japandi стила.

Можете да смесите и съчетаете скандинавския и японския декор по няколко начина. Комбинирайте дървени масички за кафе с градски столове и дивани, след което добавете елементи от естествени материали като корк и дървен материал. Дръжте мебелите ниски, но експериментирайте с асиметрична височина на мебелите, за да нарушите монотонността на оформлението. Поставете дървена подова настилка и използвайте по-студени пастелни нюанси за стените си, заедно с неутралите.

След това направете пространството по-уютно, като добавите някои тъкани, като ленени възглавници и размити килими в обикновен цвят, и изберете изящно изкуство за стени в неутрални тонове и красиво растение, което да бъде фокусна точка.

Понякога е трудно да се справите сами. Винаги можете да се свържете с нашето студио за интериорен дизайн във Варна, за да изготвим индивидуален проект и да сме до вас през целия път до реализиране на мечтания дом.