Влияние на Японската култура върху традиционния минимализъм

Минимализмът черпи своето най-голямо влияние от Япония. Дзен философията, която поставя ценността на простотата като начин за постигане на вътрешна свобода, се проявява в японската архитектура. Тя от своя страна започва да оказва голямо влияние в западната култура от 18-ти век насам.

Принципът „seijaku“ – или тишината – превръща състоянието, постигнато чрез медитация, в дизайн. Тук естетиката се използва, за да спомогне за спокойствието, хармонията и баланса.

Photocredit: NewArch, Варна

Минимализмът в изкуството

Минимализмът се очертава като важно арт движение в САЩ през 60-те години . Възниква, опонирайки на абстрактния експресионизъм. Минималистичните художници се отдалечават от  богатата орнаментика и символика   и се фокусират върху материалите.

Тези млади художници често са работили с промишлени материали като бетон и стомана, обръщайки внимание на техните форми и физически свойства.

Техният елегантен творчески почерк не разчита на сложни интерпретации, избягвайки традиционните ценности на изобразителното изкуство.

Вместо това минималистичните артисти често предизвикват зрителите да обмислят как физическите обекти влияят върху техните реакции, като разсъждават върху параметри като тегло, светлина и височина.

Дизайн, архитектура и минимализъм

Photocredit: KoBo Architecture / http://www.koboarch.com/

Минималистичната архитектура намира своите корени не само в японската култура, но и в движенията на De Stijl и Bauhaus от 20-те години. Използването на абстракцията и простотата на De Stijl в съчетание с интереса на Bauhaus да използва индустриални материали и редуциращи форми са съществени характеристики на минималистичната архитектура.

De Stijl (от холандски „стил“) известно още като неопластицизъм, е художествено движение в Холандия. То започва през 1917 г. и отшумява а около 1931 г. Това движение съществува само за кратко време, но поставя основи на минимализма.

Основните принципи, застъпвани от движението De Stijl, са опростени визуални композиции и използване само на първични цветове (заедно с черно и бяло).

Чрез „съкращаване“ на дизайна до основните му елементи и фокусиране върху формата, светлината, пространството и материалите, минималистичната архитектура постига хармония чрез простота.

Минимализмът като начин на живот, като светоусещане и като дизайнерски подход, не подминава и интериорния и индустриалния дизайн. Минимализмът не означава просто бели стени. С помощта на чисти линии и избягване на претрупване, всичко излишно от интериора/продукта „изчезва“, докато не стигнем до „чистата“ същност на продукта или интериора, смисъла му и неговата функция.

През призмата на интериорния дизайн и архитектурата, минимализмът означава поддържане на повърхностите без претрупвания, давайки приоритет на функционалността. Често се използва неутрален или ахроматичен основен цвят, но могат да се включват различни тонове и разнообразие от текстури, наблягайки и на подходящо осветление, за да не стигнем до безлична и скучна визия.

Photocredit: A.M. Project / https://amproject-bg.com/
Photocredit: NewArch , Варна

НЕО-МИНИМАЛИЗЪМ

Photocredit: Arch Studio Varna/ http://xn––6kccakmg0adt0bghdxdjmncfrg1b.com/

Няма как да не обърнем внимание на т.нар. нео-минимализмът, наричан още „нео-геометричен“ или „нео-гео“. Това е стил от нашето съвремие. В настоящата статия сме включили снимков материал с проекти на местни архитекти от Варна, които са добри примери за съвременен прочит на минимализма.

Нео минимализмът отново е свързан с простотата на формата и цвета, но в сравнение с традиционните минималисти, той използва много повече цветове и форми.

Минимализмът, включително съвременният, е свързан с изключително опростяване на формата. В резултат на това не можете да очаквате сложни форми и всички нюанси на цветовете.

Използването на цветовете и формите в минималистичния дизайн и архитектурата варира във времето. Докато традиционните минималисти се ограничават  до квадрати, правоъгълници, хоризонтални и вертикални линии и основни цветове, то днес минималистите използват по-сложни форми и по-богати цветови палитри.

Независимо от това, все още е типично за (нео) минималистите да използват чисти, прости форми и цветови палитри, които са ограничени до няколко нюанса на един цвят, или които използват няколко различни, но високо контрастни цветове.

Photocredit: Топчиев Архитекти/ http://www.toparh.com/
Photocredit: Decart / www.decart-bg.eu

Можем да опростим нещата, като обобщим характеристиките на съвременния минимализъм в архитектурата и дизайна в 5 точки:

  • Простота във форма и функция
  • Неусложнена екстериорна и интериорна облицовка на стените
  • Чисти, отворени, изпълнени със светлина пространства
  • Прост детайл, лишен от декорация
  • Стратегическо използване на материали и текстури за визуален интерес
Photocredit: Топчиев Архитекти/ http://www.toparh.com/
Photocredit: Decart / www.decart-bg.eu
Photocredit: Арх Студио Варна/ http://xn––6kccakmg0adt0bghdxdjmncfrg1b.com/