цени за интериорен дизайн във варна студио колко струва
Какви са цените за интериорен дизайн? Какви би трябвало да бъдат? И защо толкова се различават цените на фирмите за интериорен дизайн?

В момента на пазара на услугите за интериорен дизайн във Варна, а и в цялата страна, цените варират в изключително широк диапазон. Това е в резултат от пренасищане с професионални и не дотам интериорни дизайнери и фирми за интериорен дизайн.

Клиентите, които виждат ползата от вътрешен дизайн и които се доверяват на студио за интериорно проектиране  са интелигентни и все по-информирани. Изискванията и очакванията им са все по-големи. Належащо е фирмите за интериорен дизайн да предоставят услуги, които съответстват на цените им.

Много начинаещи „фрийленсъри“, които работят от вкъщи самостоятелно, предлагат невероятно ниски цени за интериорно проектиране, за да могат да намерят мястото си в „джунглата“ Като много често в тези случаи 3Д визуализациите  се наричат „интериорен дизайн“,  въпреки че те са малка част от услугите, свързани с интериорно проектиране. Те са просто хубав способ за онагледяване на идеи.

Също така някои мебелни фирми започнаха да прокламират, че предлагат интериорен дизайн безплатно при поръчка на корпусна мебел, като тук  понякога става дума за объркване на мебелно проектиране с цялостно интериорно проектиране. Няма да навлизаме в подробности относно разликата. Трябва да се отчита факта, че клиентите стават все по-информирани относно услугата „интериорен дизайн“, реалните й измерения и стойност.

ЦЕНА НА КВ. М

Най-често фирмите за интериорен дизайн определят фиксирана цена за проектиране на метър квадратен. Други вземат под внимание и броя на стаите, както и броя на санитарните помещения в имота. Има известна логика в това.

Да предположим, че имаме жилище от 100 кв. м и се състои от дневен тракт, 1бр. спалня и 1 бр. баня с тоалетна. Вариант две- жилище отново от 100 кв. м с дневна, 2 бр. спални и 2 бр. санитарни помещения. Логично е цената за интериорен дизайн да е различна в двата случая, тъй като работата по второто жилище ще е повече.

От какво друго може да зависи цената за интериорен дизайн, освен от площта на имота?

ЦЕНА ЗА ПАКЕТ ОТ УСЛУГИ

Цената зависи  от това какви точно услуги ще получите.

Има дизайнери, които приключват работа, след като предадат на клиента идейния и работния интериорен проект. От там нататък клиентът се „спасява“ сам и дизайнерът няма ангажимент по изпълнението.  Нормално е цената на тези колеги да е по-ниска.

Повечето интериорни дизайнери предлагат и авторски надзор след завършване на идейния и работен проект, което е много полезно за клиента и му дава една известна сигурност, че всичко ще върви по план.

А други колеги, както и ние от студио за интериорен дизайн Studio ONE можем да поемем изцяло организацията и управлението на изпълнението на проекта, така че клиентът да си спести време, нерви и допълнителни разходи.

Тоест  цената зависи и до каква степен ще бъде ангажиран интериорния  дизайнер и какъв пакет от услуги вие желаете да получите.

ЦЕНА СПОРЕД СТИЛА НА ИНТЕРИОРА

Цената понякога зависи и от стила, в който ще се работи. В някои фирми за интериорен дизайн, които работят в много различни стилове, включително в класически  (в Studio ONE обикновено не работим този стил),  цената на интериорен проект в класически стил е по-висока, отколкото в модерен.

ЦЕНА – % ОТ БЮДЖЕТА ЗА ПРОЕКТА

При формиране на цената за управление и реализация на проекта, някои колеги не използват модела цена/кв.м, а изискват % от стойността , на която възлиза интериорът.

Намираме този подход за уместен донякъде, тъй като отговорността, която студиото носи при реализацията , е право пропорционална с бюджета, който е определен за проекта. Има един минус – съществува риск дизайнерът умишлено да поощрява увеличаване на разходите по проекта. Тук опираме до коректно и професионално отношение на студиото за интериорен дизайн. Ако им имате доверие, не се притеснявайте от този модел на заплащане.

ЦЕНА ЗА ВРЕМЕ

Има още един подход за ценообразуване при реализация на интериорен проект, който някои фирми прилагат. Това е заплащане за време.

Например някои колеги може да поискат месечно възнаграждение за периода, в който работят по реализацията на интериорния проект. За нас- този подход е остарял и неефективен.

Нима фирма за интериорен дизайн, която реализира проектите качествено и в двойно по-кратък срок, заслужава по-ниско заплащане от тази, която проточва завършването на обекта понякога и с години? Няма логика.

Изобилието от интериорни дизайнери във Варна и цялата страна, както и разликите в цените им, създават разнообразие и предоставят богат избор за клиентите.

Съветваме ви да се информирате относно всичко, свързано с услугите, които избраният от вас дизайнер предлага и предоставя. Повечето колеги приветстват всякакъв вид запитвания, така че ако имате въпроси, просто не се колебайте да питате.

Имате ли нужда от интериорен дизайн и управление на проект във Варна? Вижте повече за нашето студио за интериорен дизайн.

Можете да се свържете с нас тук.