Ремонтът у дома- предизвикателство, което мнозина отлагат, понеже знаят каква „сага“ ги очаква. В настоящата статия ще опитаме да сме ви полезни като отбележим няколко основни пропуски, които хората често допускат при „изграждането“ на дом.

1.Не сме уточнили осветлението преди шпакловането на стените и таваните

Препоръчваме ви да помислите за ел.инсталацията в дома си преди да пристъпите към шпакловките. Много неприятно ще се получи ако предварително не сте предвидили достатъчно контакти на коректните позиции или пък ключове за различните кръгове осветление. Това означава, че след шпакловка ще трябва да се кърти и преправя, измазва и шпаклова наново. Разбира се това би означавало забавяне в сроковете, както и допълнителни разходи за корекциите.

Да не говорим за случая, в който вече има положена боя/декоративна мазилка/тапет и се окаже, че сте пропуснали да кажете на майсторите за някой кабел/ключ или контакт. Тогава често хората махат с ръка и правят компромис като се лишат от някоя и друга лампа, ключ или контакт само и само да си спестят главоболия и разходи. Няма непоправими грешки при ремонта, но би било хубаво да действаме по предварителен план, за да ги избегнем.

2.Не сме предвидили къде точно да се изведат ВиК изводите в кухнята

Да речем, че имате проект на кухня, изготвен от мебелната фирма, която ще я произвежда. Дотук добре. Но понякога предвидената позиция на мивка и миялна не съвпадат с изводите, които са на терен. Обикновено, в момента на взимане на размери от страна на мебелната фирма, те установяват това.

Понякога обаче пропускат да ви обърнат внимание, че трябва майсторите да изместят изводите. Ако и вие не замерите и не забележите това несъответствие, ще го установите, когато дойде ред за монтажа на кухнята, когато ще трябва и да извикате отново строителната фирма за тази корекция. Това ще доведе до известно забавяне в ремонта, разбира се.

3.Недобра хидроизолация в банята или липса на такава

Може да ви звучи невероятно, но и в днешни дни все още е възможно не просто „майсторите“ да сложат хидро в банята „през пръсти“, но и изобщо да не положат никаква хидроизолация, ако изрично не сте им заявили, че желаете такава.

Това естествено противоречи на добрите практики, но опитът показва- възможно е.  Рискът от протичане в съседите в тези случаи е голям, а не е нужно да обясняваме какви ядове би ви причинило това. Не само че ще трябва да изкъртите плочите във вашата баня, но ще трябва и да отремонтирате течовете у вашите съседи.

4.Изводите в банята не пасват на закупеното оборудване

Закупената мивка трябва да се монтира прекалено вдясно/вляво/нагоре/надолу заради неподходяща позиция на изводите. Закупен е душ и смесители за вграждане, а изводите са за такива с външен монтаж. Тоалетната чиния трябва да се монтира прекалено близо до шкафа за баня, който впоследствие няма да може да се отваря. Бойлерът е прекалено голям, за да се побере над интериорната врата. Това са все казуси, които при добро планиране, могат да се избегнат. Тук говорим за проблем, ако горнеспоменатите се установят след монтирани плочи в банята. Преди това- всичко може да се коригира безболезнено.

5.Паркетът е монтиран преди приключване на мокрите дейности по ремонта

Обикновено, ако се доверите на професионалисти за монтажа на вашия естествен паркет, те ще ви посъветват настилката да се положи след всички функционални промени, лепене на плочки, мазилки, шпакловки, боя. Но не разчитайте, че всички са коректни и мислят за вашия ремонт като нещо, което искат да се получи добре.

Монтажът на паркета преди приключване с мокрите дейности крие не само риск от надраскване и зацапване (дори да го постелите с картон/найлон). Освен това рискувате да повишите влажността в помещението до нива, които не са подходящи за естествения паркет, и това да доведе до деформации на дървото. Най-подходящото време за монтаж на естествения ви паркет е малко преди монтажа на интериорните врати и корпусната мебел, тоест към крайния етап на вашия ремонт.

6.Поръчали сме мебели, които пристигат, но ние не сме готови за тях

Всички вносни артикули – плочки, мебели, осветителни тела имат различен период на доставка. Важно е поръчките и доставките да са добре планирани според графика на ремонта.

Тук разглеждаме следния сценарии – забавили сме се с ремонта поради извънредни корекции или недобросъвестни майстори, а междувременно пристигат дивана, леглото, столовете и други. Ние обаче все още нямаме положена подова настилка и сме далеч от този момент. Да, някои фирми ще се съгласят да съхраняват мебелите ни за известен период преди да ги доставят, но много от доставчиците имат определен срок за безплатно съхранение, а след него начисляват такси за складирането.

Има го и обратния вариант –  поръчали сме мебели, но сме се забавили с поръчката и съответно ние сме готови с ремонта, но тъй като нямаме легло/маса се налага да чакаме доста време до момента , в който се нанесем в новия дом.

Важно е да планираме правилно поръчките и доставките на мебели и осветителни тела, за да се случва всичко в правилния момент.

7.Мебелите, които сме закупили, не пасват по местата си

Ето това се нарича класика. Това може би е най-често срещана грешка, която хората правят.

Леглото в спалнята е прекалено голямо и закрива ключовете и контактите, предвидени за нощните шкафчета. Или още по-лошо – леглото е толкова голямо, че не можем да отворим свободно вратата за достъп до спалнята ни. Трапезната маса, която сме поръчали, се оказва малка за 8-те стола, които купихме. Холната маса е прекалено голяма за този диван.  Ех този скрин, защо не е с 5 см по-къс, за да влезе в нишата, която предвидихме.

Изброените са малка част от широката гама от възможни „греди“.

Затова скъпи приятели, взимайте прецизно размери и гледайте подробно спецификациите и размерите на мебелите, които поръчвате.