Всеки човек има различни приоритети при обзавеждане на дома си- някои са готови да отделят най-голям бюджет за санитарните помещения, други- за кухня, трети- за мека мебел, други- за подова настилка.

В настоящата статия ще ви запознаем с характеристиките на подови настилки от естествено дърво, а вие сами преценете дали за вас това е инвестиция, която си заслужава да  бъде направена.

Масивен паркет

Масивният паркет има много положителни страни, като на първо място трябва да отбележим неговото безспорно дълголетие. Докато ламинатите имат средна продължителност на живот около 8 години, то естествените паркети могат да изкарат десетилетия с подходяща поддръжка. Ако редовно циклите настилката, паркетът ще живее много дълго време и ще запази вида си поколения наред. Разбира се, дори и да не се грижите за него, той пак може да има доста дълъг живот, но тогава няма да се запази в толкова добро състояние.

Естественото дърво има топло и луксозно излъчване.

Паркетините са с уникални, естествени шарки. Масивният паркет освен това абсорбира шума. Тъй като масивната дървесина се похабява с времето, е препоръчително шлайфане, полиране и нанасяне на лаково покритие, докато дървото придобие своя неповторим вид.

Този вид паркет променя цвета си от слънчевата светлина и всяка паркетина придобива различен и уникален нюанс. По желание, могат да се нанесат специални лакове, които защитават дървесината от UV лъчите.

При проникване на вода, масивният паркет се деформира. Освен това е необходима регулярна грижа: след монтажа се обработва със защитни масла и периодично се покрива с няколко слоя лак или с боя. Част от поддръжката на паркета включва периодично импрегниране с масла и восък.

С подходяща поддръжка, този паркет може да издържи няколкостотин години.

Имайте предвид, че цената, която ще трябва да заплатите, за дълголетието и красотата на масивния паркет, няма да е ниска. Средно ще трябва да заплатите около 80 лв./кв.м , като това не включва стойността на труда и материалите по обработка и монтиране на настилката.

Сред най-големите предимства на масивния паркет е това, че може да поддържа топлината за по-дълго време. Дъските му задържат топлината в себе си. Те играят ролята и на изолатор, който не позволява топлината да излезе от стаята през пода. Помещенията, в които има масивен паркет, се нуждаят от по-малко електроенергия за да се затоплят и след това да поддържат температурата.

Сред най-големите недостатъци на масивния паркет, наред с необходимостта от регулярна поддръжка и деформирането му при проникване на вода, можем да сложим и вероятността от завъждане на различни насекоми като дървеници или мравки.

Трислоен паркет

Това е естествен паркет, който се състои от три слоя от различни видове дървесина. Най-горният е от твърди дървесини като дъб, бук, бряст или някои екзотични видове. Средният слой е изработен от мека, евтина дървесина, с перпендикулярна посока на влакната и действа като стабилизатор, предотвратяващ огъването на пода. Долният слой е изработен от иглолистна дървесина, устойчива на износване.

В различните слоеве на паркета дървесните влакна са подредени в различни посоки. В горните и долните слоеве те преминават средно перпендикулярно по дългата страна. Този слой ви позволява да неутрализирате естествената промяна в размера на дървесината с промяна в условията на температура и влажност.

Такъв под допълнително ще подчертае дизайна на дома ви. За предпочитане е помещението да бъде голямо и да не бъде претъпкано с мебели и килими. Така ще може да се подчертае великолепието на тази подовата настилка.

В зависимост от метода на импрегниране с масла и восък, трислойният паркет ще бъде с висока якост и устойчивост на износване. Дъските могат да се съединяват с или без лепило. Ако паркетът е нареден на сухо, ако се наложи, можете да замените няколко от дъските, без да разглобявате целия под.

Фабрична обработка на трислойния паркет

Безспорно предимство на трислойния паркет е фабричната му обработка. Във фабриката дъската е полирана и покрита със защитен материал (лак или масло).

Възможно е все пак паркетните дъски  да бъдат продадени без покритие (само полирани). Това е удобно само ако клиентът не може да реши  декоративни свойства на покритието предварително. Горното покритие предпазва паркета от механично износване и предотвратява проникването на мръсотия в дървото.

Импрегнирането на паркетни дъски с масло има няколко предимства в сравнение с лаковите покрития. Тъй като маслото прониква в порите много по-лесно, текстурата на дървото е по-изразена, като по този начин се подчертава красотата на естественото дърво.

Недостатъкът на масленото покритие е, че той изисква по-честа поддръжка от лаковото покритие – необходимо е периодично пода да бъде омасляван. Но в днешно време се разработва така нареченото UV масло, което трябва да се обновява само веднъж на няколко години.

Размерите на паркетните дъски на различни производители са различни, и въпреки че те се различават в сравнително малък диапазон, обикновено е невъзможно да се комбинират продукти от различни производители. Паркетните дъски се произвеждат в различни дебелини – от 7 до 25 мм. Горният слой може също да има различна дебелина (от 2.2 до 6 мм), а колкото по-дебел е той, толкова по-издръжлив ще бъде този паркет.

Трислойният паркет се предлага на пазара в широк ценови диапазон. Обикновено ниския клас паркет ще ви струва около 90 лв./м, но имайте предвид, че такъв паркет ще има доста чепове и естествени пукнатини. Някои клиенти дори търсят този ефект, за да подчертаят естествения вид на настилката. Високия клас паркет, където паркетините са подбрани много прецизно и имат съответно по-изчистена и луксозна визия, можете да закупите на цени от 180 лв./кв.м и нагоре.

Посочените цени са примерни и не включват монтажа на настилката.